• darkblurbg

Regisseur - Harm-Ydo Hilberdink

 

De in Groningen geboren en getogen Harm-Ydo Hilberdink ontdekte zijn liefde voor theater bij de rederijkerskamer IOVIVAT in  Garnwerd, het dorp waar hij ook vrijwillig molenaar was.  

De theaterpassie bleek zo groot dat hij een opleiding tot regisseur volgde aan de Amsterdamse Theaterschool. Ondanks het feit dat hij naast zijn theaterwerk ook veel televisieprogramma’s regisseerde (o.m. De Uitdaging met Angela Groothuizen en de succesvolle dramaserie Finals) bleef hij ook zijn Noordelijke roots trouw.

Nog regelmatig kwam hij terug naar Groningen om voorstellingen in het Gronings dialect te maken voor Theatergroep Waark, zoals Scholten Zienent en Ripperda. Ook ontwikkelde Hilberdink een voorliefde voor locatietheater, waarbij het vaak om muziektheater ging. Hoogtepunt: de theatrale bewerking van ‘De Nieuwe Man’ naar een roman van Thomas Rosenboom op het terrein van een steenfabriek bij Appingedam.

Voor RTV Noord regisseerde Harm-Ydo twee seizoenen van de succesvolle regionale tv-serie Boven Wotter.

 

Script - Herman Sandman

         

Herman Sandman uit Slochteren is niet alleen een geboren en getogen Oost-Groninger (Musselkanaal, Winschoten) en journalist van Dagblad van het Noorden. Nee, hij heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een multiitalent op schrijversgebied. Van hilarische en droogkomische korte verhalen of gesproken columns tot boeken, een biografie over Milko Djurovski, een veelgelezen blog en wat-allemaal-niet-meer.

Het is dan ook niet vreemd dat de producenten van de voetbalopera bij hem terecht kwamen voor het script. Als goedwillende amateurvoetballer in dienst van WVV in Winschoten en Veenkoloniaal pur sang was hij dé aangewezen persoon om de verhaallijn van deze volksopera te bedenken.

 

Libretto - Jo Willems

Het schrijven van een libretto, oftewel het op rijm zetten van de tekst van een opera, vergt veel originaliteit en taalkundige lenigheid van geest. Jo Willems is een man met veel kennis en expertise op dit specifieke terrein. 

Samen met de auteur van het script, Herman Sandman, zwoegde hij menig uurtje op het klinkend maken van Veendammer Wind. Gelet op het resultaat slaagde hij cum laude voor deze opdracht.

Willems heeft samen met Gerard Ammerlaan zes opera’s op zijn naam staan. Voor de Werkmanopera Ontstaan in grote nood ontving hij samen met Ammerlaan de Wessel Gansfortprijs. Daarnaast werkte Willems in Nederland en in het buitenland als librettist samen met componisten als Jacob ter Veldhuis, Boudewijn Buckinx (B), Thomas Deszy (Oost) en David Graham (VK). Zelf heeft hij vier eigentijdse opera’s geproduceerd met zijn stichting Aa. Sinds 2009 is hij vaste tekstschrijver voor ROODPALEIS, sinds 1 januari 2018 werkt hij als coördinator bij de stichting Beeldlijn, producent van documentaires over het sociale en culturele leven in Noord-Nederland. Van hem zijn twee romans uitgegeven bij Nieuw Amsterdams, de derde is onlangs afgerond.

(foto Jo: Keke Keukelaar)

 

Composities - Remko Wind 

Groeide op in Meeden, was daar als 11-jarige al organist van de beide kerken. Remko bezocht scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam en studeerde daarna af aan het Artez Conservatorium, richting modern klassiek.

Remko schreef onder meer de muziek voor de Peergroup-producties De Drentse Bluesopera en deels voor Circus in Veen. De laatste werd ook uitgevoerd in het stadion aan de Langeleegte. 

Remko schrijft muziek in allerlei stijlen en heeft de laatste 10 jaar heel veel voor noordelijke theaterspektakels gemaakt. Daarnaast kom je hem in allerlei maffe groepjes en bandjes tegen. Maar deze voetbalopera houdt hem wel een tijdje van de straat!

 

Muzikale leiding - Lubertus Leutscher

Lubertus Leutscher is geboren en getogen in Veendam en is sinds 2010 dirigent, artistiek directeur en initiator van het Veenkoloniaal Symfonieorkest (VKSO), hét orkest van de Veenkoloniën. Daarnaast is hij als trompettist verbonden aan het NNO, het Noord Nederlands Orkest.

Het orkest van de Veenkoloniën heeft zich onder zijn leiding enorm ontwikkeld en verwierf hierdoor een prominente plek in de noordelijke culturele sector.

Lubertus is mede-initiator van de voetbalopera in Veendam. En bovendien: de dirigent van nu was in zijn jonge jaren een getalenteerd voetballer die onder meer uitkwam voor het Nederlands jeugdelftal.

 

Vormgeving - Janco van Barneveld

Janco van Barneveld is een veelgevraagd en veelgeroemd decorbouwer voor tal van culturele producties. Janco laat zich op locatie inspireren door zijn omgeving. Met zijn vernuft en creatieve vindingrijkheid weet hij bezoekers van de evenementen telkens weer te verbazen en te imponeren.

Janco van Barneveld is dan ook de decorbouwer die de sfeer en de uitstraling van de voetbalopera als geen ander kan verbeelden. Verrassend, soms tegendraads, maar altijd met veel gevoel voor het verhaal dat verteld moet worden. Ongetwijfeld gaat hij de duizenden bezoekers van deze volksopera verbazen tijdens de zomer van 2019.