• darkblurbg

’Veendammer Wind’ is een unieke voetbalopera als eerbetoon aan de inmiddels verdwenen SportClub Veendam. 

SC Veendam was de profvoetbalclub die van 1954 tot 2013 symbool stond voor de onverzettelijkheid en de trots van de Veenkoloniën. Het faillissement van zes jaar geleden was voor velen een traumatische ervaring die nu nog steeds iedereen met een geel-zwart hart diep door de ziel snijdt. 

Het verhaal
Het is de dag van het bankroet. Als in een boze droom zien we clubhelden als Henk Nienhuis, Henk (‘Broezen!’) de Haan en Jan Korte strijden om de club te redden. Maar ook zij kunnen tot groot verdriet van de supporters de club niet boven water houden.   

Vanaf hier volgen we een Veendammer familie: vader Berend, dochter Freya en kleindochter Iris. Hun geel-zwarte hart treurt, maar hoe nu verder?  De kop laten hangen zoals de oude mannen doen? Of op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden, wat het vaste voornemen is van de jonge vrouwen in het verhaal?

Een heftige ruzie tussen de generaties heeft als uitkomst dat het betaald voetbal terug moet keren aan de Langeleegte. We zien een spannende en dramatische strijd tussen de oude vormen en moderne ideeën. Blaast de Veendammer Wind de goede kant op, of blijken dezelfde oude krachten die speelden rond het faillissement van de SC Veendam ook ditmaal te sterk?