• darkblurbg

In de zomer van 2019 gaat er een frisse wind waaien door het legendarische voetbalstation aan de Langeleegte. Stichting Productiefonds Amateurkunst presenteert dan het spektakel ’Veendammer Wind’, een unieke voetbalopera als eerbetoon aan de inmiddels verdwenen SportClub Veendam.

SC Veendam was de profvoetbalclub die van 1954 tot 2013 symbool stond voor de onverzettelijkheid en de trots van de Veenkoloniën. Het faillissement van zes jaar was voor velen een traumatische ervaring die nu nog steeds iedereen met een geel-zwart hart diep door de ziel snijdt. 

En daarom is het goed dat de unieke stadionsfeer van zes decennia voetbalplezier terugkeert, niet alleen als voetbalwedstrijd maar als toegankelijk publieksspektakel voor iedereen die van voetbal en/of theater houdt. Want beide werelden worden hier op de grasmat en in een bijzonder verhaal met elkaar verbonden.

Een speciaal voor Veendam en de Veenkoloniën geschreven voetbalopera, uit de koker van ras-Veenkoloniaal Herman Sandman, Jo Willems en Harm-Ydo Hilberdink laat zien hoe groot de veerkracht van deze streek en haar bewoners is.

‘Hoor het geel-zwart hart dat zingt,

zodra het fluitsignaal weerklinkt.

Naar voren, naar voren.

De Windhoek zingt,

Veendam gaat scoren.’

De voetbalopera Veendammer Wind is een laagdrempelige volksopera waar professionele  hoofdrolspelers van internationale klasse, het gerenommeerde Veenkoloniaal Symfonie Orkest (VKSO), een gelegenheidskoor van 60 personen en zo’n 100 figuranten aan meewerken. Ook Erwin de Vries uit Meeden vervult een belangrijke rol.

Opnieuw betaald voetbal?

Uiteraard is voetbal de rode draad in het verhaal van deze opera; een verhaal dat begint op de dag van het bankroet. Als in een boze droom zien we clubhelden als Henk Nienhuis, Henk (‘Broezen!’) de Haan en Jan Korte strijden om de club te redden. Maar ook zij kunnen tot groot verdriet van de teleurgestelde supporters de club niet boven water houden.   

Vanaf hier volgen we een Veendammer familie: vader Berend, dochter Freya en kleindochter Iris. Hun geel-zwarte hart treurt, maar hoe nu verder?  De kop laten hangen zoals de oude mannen doen? Of op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden, wat het vaste voornemen is van de jonge vrouwen in het verhaal?

Een heftige ruzie tussen de generaties heeft als uitkomst dat het betaald voetbal terug moet keren aan de Langeleegte.  Maar hoe en gaat dit lukken?

Nieuwe creatieve ideeën komen tot ontwikkeling en weerspiegelen de geschiedenis van de Veenkoloniën. De streek werd door de eeuwen heen vaak getroffen door teleurstelling en tegenslag, maar daaruit kwam altijd hoop en vertrouwen op een positieve toekomst voort. Zien we dat nu weer gebeuren?

Strijdvaardigheid

In opera’s gebeuren dingen die in het echte leven niet kunnen en daardoor zien we een spannende en dramatische strijd tussen de oude vormen en moderne ideeën en ontwikkelingen. Blaast de Veendammer Wind de goede kant op, of blijken dezelfde oude krachten die speelden rond het faillissement van de SC Veendam ook ditmaal te sterk?

Als De Dood dan ook nog zijn opwachting maakt en een jarenlang verzwegen geheim uit de historie van de SC Veendam naar buiten komt, is het drama compleet… Hoe loopt dit af?

Gain gezeur,

kop d’r veur,

Veendam mout deur.’

Ondanks het meeslepende en soms emotionele verhaal valt er gelukkig ook veel  te lachen en mee te zingen! Deze voetbalopera is een muziekspektakel voor iedereen in de regio die van voetval, cultuur en de Veenkoloniën houdt!

Leve de Veenkoloniën, leve de voetbalopera!